Gekneusde ribben informatie

U vindt hier antwoorden op de meest gestelde vragen over ribklachten zoals gekneusde ribben en gebroken ribben. Vragen over bijvoorbeeld de klachten, de soorten behandelingen, symptomen en hoe lang de ribklachten gemiddeld aanhouden.
Eerst worden ribkneuzingen behandeld en vervolgens ribbreuken. Ten slotte vindt u in het laatste gedeelte algemene informatie over ribklachten en ribbraces.

Inhoudsopgave:

 • Wat zijn gekneusde ribben?
 • Wat zijn de symptomen?
 • Hoe lang duren ribkneuzingen?
 • Hoe is een ribkneuzing te behandelen?
 • Wat zijn oorzaken van gekneusde ribben?
 • Doet een ribkneuzing meer pijn dan een ribfractuur?
 • Wat zijn de symptomen van een gebroken rib?
 • Hoe kan je een gebroken rib behandelen?
 • Wanneer kan ik weer sporten na ribklachten?
 • Wanneer moet ik weer contact opnemen met een arts?
 • Wanneer meer kans op een gebroken rib?
 • Hoe wordt de diagnose bij ribklachten gesteld?
 • Is een ribkneuzing of breuk gevaarlijk?
 • Hoe zijn ribklachten te voorkomen?

 

Wat zijn gekneusde ribben?

Een relatief veel voorkomende ribblessure zijn gekneusde ribben. Vaak is een val of botsing de oorzaak. Gekneusde ribben worden ook wel ribben contusie genoemd. Bij gekneusde ribben is het omliggende weefsel beschadigd. De ribben zelf, zijn niet beschadigd. Daarom is de benaming ook niet geheel correct. Bij gebroken ribben is dit uiteraard wel het geval.

Een ribkneuzing is een beschadiging van spieren en vetweefsel rond de ribben. Met name de onderste ribben kunnen bij een kneuzing zorgen voor veel klachten. Dit zijn namelijk de zogenaamde “zwevende ribben”. Deze zitten niet aan de borstkas vast. In totaal bestaat de ribbenkast uit 24 ribben, 12 aan elke kant.

 

gekneusde-ribben-gebroken-info-breuk

Wat zijn de symptomen van gekneusde ribben?

Gekneusde ribben zijn niet ernstig maar kunnen wel vervelende symptomen veroorzaken. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • pijn rond de ribben
 • blauwe plekken
 • pijn tijdens diep ademhalen, hoesten en niezen
 • pijn bij beweging zoals bukken en springen
 • zwellingen
 • oppervlakkige ademhaling
 • tintelingen

Door adrenaline kan vlak na de botsing of val, vrij weinig pijn voelbaar zijn. Echter zal na enkele uren of soms zelfs pas de volgende dag, de pijn veel meer voelbaar kunnen zijn.

Doordat het ademhalen vaak pijnlijk is, zal er een oppervlakkige ademhaling kunnen ontstaan. Normaliter ontstaat er namelijk meer pijn wanneer er dieper wordt adem gehaald. Hier ligt ook een risico van gekneusde ribben. Doordat er een oppervlakkige ademhaling ontstaat, neemt de kans op een longontsteking toe. Af en toe toch diep ademhalen is daarom van belang. Het gaat hierbij om enkele malen diep in- en uitademen per uur. Een ribbrace kan het ademen gemakkelijker maken.

 

Hoe lang duren ribkneuzingen?

Gemiddeld duurt het herstel van een ribkneuzing 3 tot 4 weken. De lengte van het herstel is echter afhankelijk van de ernst van de kneuzing. Na het herstel kunnen de klachten nog 5 tot 10 weken na het oplopen van de blessure worden gevoeld.

Rust is hierbij van belang. Dit betekent echter niet dat u alleen kunt liggen en zitten. Een goede doorbloeding is belangrijk voor het herstel, daarom blijft beweging van belang. Hierbij kunt u denken aan rustig wandelen of bijvoorbeeld zwemmen.

 

Hoe is een ribkneuzing te behandelen?

Meestal zullen ribkneuzingen vanzelf weer herstellen. Echter kan het herstel wel enigszins worden versneld door bepaalde behandelingen. Ook kunnen de klachten wat worden verminderd zodat beweging gemakkelijker wordt. Mogelijke behandelingen van een ribkneuzing zijn:

Koelen
Meteen na het oplopen van de kneuzing (ribcontusie) kan de plek worden gekoeld met ijs of een ice pack. Dit zal een zwelling tegengaan waardoor het herstel sneller kan verlopen.

Pijnstillers
Wanneer de pijnklachten het dagelijks leven te veel beïnvloeden, kunnen pijnstillers worden genomen. De pijn zal hierdoor tijdelijk minder voelbaar zijn, waardoor bewegingen en ademhalen makkelijker zal worden.

Oefeningen van een fysiotherapeut
De kneuzing of breuk heeft met name tijd nodig om te herstellen. Echter kan het herstel worden versneld door oefeningen van een fysiotherapeut. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat stijfheid rond de de ribben en uw romp kan afnemen. Ook kunnen ademhalingsoefeningen er voor zorgen dat u leert hoe u het beste met de ribklachten kunt omgaan. Verder kan worden geadviseerd over uw lichaamshouding in verschillende situaties. Bijvoorbeeld tijdens slapen, zitten, werken en auto rijden.
Een ribkneuzing of ribfractuur zorgt geregeld voor andere lichamelijke klachten, zoals een stijve rug of nek. Ook hier kan  fysiotherapie u bij helpen.

Ribbrace
Vaak zullen de armen en handen op de ribben worden gelegd tijdens een pijnlijk moment zoals hoesten of diep inademen. Dit gebeurd vaak al automatisch omdat de klachten hierdoor minder voelbaar zijn. Door de druk zal de pijn namelijk wat worden verdeeld waardoor de pijnklachten minder scherp zijn.
Echter kunt u hetzelfde effect bereiken met het dragen van een ribbrace. Dankzij de ribbrace zullen de klachten ook minder scherp zijn, tijdens momenten dat de armen niet gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld tijdens autorijden, slapen of werken

Een ribbrace vindt u via de volgende link op de pagina met een veel gebruikte: ribbrace.

Rust
De voornaamste behandeling van ribkneuzingen (ribcontusies) bestaat uit rust. De beschadigingen zullen dankzij de doorbloeding weer langzaam worden hersteld door het lichaam.

Warmte
De spieren laten ontspannen door warmte kan het herstel goed doen. Daarom kan een douche, bad of bezoekje aan een sauna, het herstel bevorderen.

Goede voeding
Een gezond lichaam zal zichzelf sneller kunnen herstellen. Daarom is goede voeding van belang voor het herstel. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende vitamine C. Deze vitamine-soort zorgt namelijk voor de aanmaak van witte bloedcellen, die een rol spelen bij het herstel van weefsel.

gekneusde-ribben-gebroken-ribbrace-info

Wat zijn oorzaken van gekneusde ribben?

Meestal is een val of klap de oorzaak van de kneuzing. Echter kunnen ook minder bekende oorzaken de klachten veroorzaken. De bekendste oorzaken zijn:

 • val
 • stoot
 • overmatig hoesten
 • tijden de zwangerschap door een schoppende baby

Wanneer u klachten heeft rond de ribben, hoeft er niet altijd sprake te zijn van gekneusde ribben. Zeker wanneer er geen klap op de ribben heeft plaats gevonden, is de kans groot dat er een andere oorzaak is. Andere oorzaken van klachten rond de ribben zijn:

 • verrekking
 • geïrriteerde ribben
 • tussenspier-ontsteking
 • ontsteking van het kraakbeen
 • vergroeiing

De pijn kan zich echter ook achter de ribben plaats vinden, in plaats van rond de ribben. Zijn de klachten afkomstig van achter de ribben, dan kan er sprake zijn van klachten zoals:

 • Astma
 • hartklachten
 • longklachten
 • hyperventilatie
 • borstvliesontsteking

Wanneer u vrijwel zeker bent dat er sprake is van een kneuzing, is een bezoek aan een arts niet nodig. Nemen de klachten na enkele weken niet af, dan kan er wel een arts worden bezocht. Wanneer u twijfelt wat de oorzaak van de ribklachten is, dan kan een arts bezoeken wel verstandig zijn. Zeker wanneer u bijvoorbeeld op de rib een uitstekend deel of scheurtje voelt. Of wanneer het ademen lastig wordt.

ribkneuzing-breuk-informatie-symptomen-behandelen

 

Doet een ribkneuzing meer pijn dan een ribfractuur?

Een ribfractuur klinkt erger dan een kneuzing en daarom wordt vaak ook meer pijn verwacht. Echter is dat bij de ribben niet het geval. Dit komt doordat een bot geen zenuwen bevat. Bij een breuk zal er in verhouding dus vrij weinig pijn merkbaar zijn.
Bij een kneuzing is weefsel zoals spieren beschadigd. Omdat dergelijk weefsel wel zenuwen bevat, is bij een kneuzing vaak meer pijn voelbaar dan bij een breuk.

Dus heeft u weinig pijn maar voelt u wel een rare plek op de rib? Bijvoorbeeld een scheurtje of uitstekend deeltje? Neem dan contact op met een arts. Er kan sprake zijn van een ribbreuk.

 

Wat zijn de symptomen van een gebroken rib?

Op het moment dat een rib breekt zal een scherpe pijn te voelen zijn. Hierna zal druk op de breuk pijnlijk zijn. Bewegingen zoals ademen, niezen, sporten, tillen, persen en hoesten kunnen ook pijnlijk zijn. Dat komt doordat de ribben tijdens deze bewegingen zullen meebewegen. Echter zijn gekneusde ribben vaak pijnlijker dan gebroken ribben. Dit komt doordat de ribben (bot) niet zijn voorzien van zenuwen.
Soms is de breuk zichtbaar in de vorm van een uitstulping of niet natuurlijke vorm van de ribbenkast. Dit kan gebeuren wanneer de twee botdelen ten op zichtte van elkaar zijn verschoven. De symptomen van gebroken ribben:

 • scherpe pijn tijdens het oplopen van de breuk
 • bloeduitstorting
 • pijn bij beweging zoals hoesten en niezen
 • zichtbare vormverandering van de rib

Ook kunnen er indirecte verschijnselen ontstaan. Door de pijn zult u namelijk wat verkrampter gaan bewegen. Daardoor kan een stijve nek en rugpijn ontstaan. Een fysiotherapeut kan u helpen bij de rugklachten.

 

Hoe kan je een gebroken rib behandelen?

Een gebroken rib is vooral te behandelen door middel van rust. Het lichaam zal de ribbreuk zelf herstellen. Vaak zal de ribfractuur binnen zes weken herstellen. De pijnklachten kunnen echter nog wel aanhouden na het herstel. Verder kan fysiotherapie en een ribbrace fijn zijn tijdens het herstel. De ribben intapen werd vroeger nog wel eens gedaan. Echter is dit vrij lastig en heeft een ribbrace vaak hetzelfde effect. Daarom wordt tegenwoordig vaak gekozen voor de ribbrace.
In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn. Bijvoorbeeld wanneer de twee ribdelen te veel ten op zichtte van elkaar verschoven zijn. Of wanneer er meerdere ribben gebroken zijn, waardoor een instabiele ribbenkast ontstaat.

Ter vermindering van de klachten, kunnen pijnstillers genomen worden. Dit versnelt het herstel niet maar zorgt wel tijdelijk voor minder pijn. Moet u veel hoesten? Dat is vaak nogal pijnlijk. In dat geval kan uw huisarts een hoestremmer voorschrijven.

 

Wanneer kan ik weer sporten na ribklachten?

Wanneer de rib op de goede plaats zit (geen uitstulping zichtbaar), dan kunt u zelfs tijdens de eerste zes weken al wel weer rustig sporten. Zoals bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen. De ribben bewegen standaard al tijdens het ademen. Zodoende is ook licht sporten vaak wel mogelijk wanneer de klachten het toe laten.

Na zes weken kunt u er van uit gaan dat de fractuur of kneuzing is hersteld. Zodoende kunt u na zes weken weer intensiever gaan sporten. Na het herstel van de ribklachten kunnen er echter nog wel pijnklachten zijn. Het is van belang om het sporten langzaam op te bouwen. Dit om een terugslag te voorkomen. Veel mensen dragen een ribbrace wanneer men weer begint met werken en sporten. Een voorbeeld vindt u via: ribbrace.

 

Wanneer moet ik weer contact opnemen met een arts?

Na het vaststellen van de ribfractuur kan een arts weinig meer voor u doen. Het herstel zal namelijk door het lichaam zelf moeten gebeuren. Echter is het verstandig om toch weer contact op te nemen met een arts wanneer de volgende klachten ontstaan:

 • acute benauwdheid
 • koorts
 • hoesten met slijm
 • erge pijnklachten
 • uitstulping rond de ribben

Soms wordt de pijn steeds erger. In dat geval kan opnieuw naar uw huisarts gaan verstandig zijn. ‘s Ochtens is vaak meer pijn te voelen. Dat komt doordat het lichaam en dus ook de ribben, wat stijver zijn geworden door het slapen.

 

Wanneer meer kans op een gebroken rib?

Er zijn factoren waardoor de kans op een gebroken rib zal toenemen. Meestal zorgen deze oorzaken voor zwakkere ribben. Hierdoor zal zelfs bij een lichte botsing al een breuk kunnen ontstaan. Aandoeningen die de botten kunnen verzwakken zijn; Osteoperose, ouderdom, bepaalde medicijnen, roken, weinig lichaamsbeweging en Calcium-tekort.

 

Hoe wordt de diagnose bij ribklachten gesteld?

Bij ribklachten wordt meestal eerst een diagnose gesteld door uw huisarts. Er zal worden gevoeld op de plek van de klachten. Ook zal er worden geluisterd naar de longen. Afhankelijk van de mate en soort klachten, kan aanvullend onderzoek in het ziekenhuis nodig zijn. Bijvoorbeeld om te kijken met behulp van een röntgenfoto of de breuk recht of scheef gebroken is. Soms kan ook een MRI-scan nog nodig zijn.
Wanneer geen uitstulping is te zien en de klachten relatief meevallen. Zal vaak een diagnose door de huisarts voldoende zijn. Blijven de klachten lang aanhouden of verergeren? Dan is een doorverwijzing wel verstandig.

 

Is een ribkneuzing of breuk gevaarlijk?

Een fractuur of kneuzing van de ribben leid vaak niet tot ernstige klachten. Zodoende is een handmatige diagnose van een huisarts vaak voldoende. Echter kan het bot soms scheef gebroken zijn waardoor een uitstulping zichtbaar wordt. Echter kan de botsplinter juist ook naar binnen drukken en daarbij een long raken. Soms kan dit leiden tot een klaplong waarbij een botsplinter als het ware uw long lek prikt. Dit kan zorgen voor benauwdheid en pijn in de borstkas. Echter is de kans op een klaplong klein.

Vaak gaan mensen minder diep ademen bij ribklachten. Door deze oppervlakkige ademhaling kan een longontsteking ontstaan. Zeker bij oudere mensen is de kans hierop groter. Een longontsteking kan wel tot een meer ernstige situatie leiden.

 

Hoe zijn ribklachten te voorkomen?

Doordat veel ribblessures ontstaan door een val of ongeval, is een ribbreuk vaak lastig te voorkomen. Uiteraard kunt u de kans op vallen wel verkleinen. Met name voor mensen die minder goed ter been zijn. Via de volgende link vindt u een informatiepagina met: tips om vallen te voorkomen.

Vallen kan bijvoorbeeld worden voorkomen met een drempelvervanger, rollator of drempelhulpen. Ouderen kunnen gebruik maken van een loophulpmiddel om de kans op vallen te verkleinen. Een wandelstok of loopkruk kan bijvoorbeeld een fijn stukje zekerheid geven tijdens het lopen.

Via de volgende link kunt u de ribbandage bekijken: ribbrace.

De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.