Wat is een buikbreuk zoals een navelbreuk?

Op deze pagina vindt u handige informatie over buikbreuken zoals een navelbreuk of littekenbreuk. Bijvoorbeeld uitleg over de oorzaken, symptomen, risico’s en soorten behandelingen. Onder andere met de veel gebruikte navelbreukband ofwel buikbreukband. Of bekijk via de volgende link de veel gebruikte: navelbreukband.

Inhoudsopgave:

 • Hoe ontstaat een navelbreuk?
 • Wat zijn symptomen bij een buikwandbreuk?
 • Wat zijn mogelijke oorzaken?
 • Behandeling van een navelbreuk
 • Hoe verloopt een navelbreuk operatie?
 • Spoedoperatie bij een ingeklemde darm
 • Standaard navelbreukoperatie
 • Wat zijn de risico’s van een navelbreuk operatie?
 • Wanneer naar de huisarts met een navelbreuk?
 • Navelbreuk tijdens de zwangerschap
 • Hoe wordt de diagnose van de buikbreuk gesteld?
 • Welke soorten navelbreuken zijn er?
 • Kan ik sporten met een navelbreuk?
 • Is een navelbreuk gevaarlijk?
 • Hoe kan een buikbreuk worden voorkomen?

 

Hoe ontstaat een buikbreuk ofwel een navelbreuk?

Een navelbreuk (Hernia umbilicalis of navel hernia) ontstaat door een opening in de buikwand. Bij een breuk ontstaat een uitstulping in de buikwand, doordat de darmen via een verzwakte plek in de buikwand naar buiten drukken. Dit kan ook zichtbaar worden aan een bult op uw buik. Echter kunt u ook last hebben van een navelbreuk of buikbreuk maar geen (zichtbare) uitstulping hebben.

In geval van een navelbreuk, ontstaat deze opening rond de navel. De uitstulping kan echter ook ontstaan bij de lies, een litteken of bovenbuik. Dan wordt er gesproken over een liesbreuk, littekenbreuk en buikwandbreuk.

In het Engels heet deze blessure een umbilical hernia of navel rupture. In het Duits een Nabelbruch.

navelbreuk-informatie-oorzaken-symptomen-behandelen

 

Wat zijn symptomen bij een buikwandbreuk?

Een navelhernia geeft niet altijd makkelijk te herkennen symptomen. Zo kunnen volwassenen, jaren een navelbreuk hebben zonder dit te herkennen. Merkbare verschijnselen treden vaak op in de vorm van een zichtbare uitstulping rond de navel. Dit zijn darmen of vet die naar buiten worden gedrukt. Vaak kan de uitstulping echter weer naar binnen worden gedrukt. Met name wanneer de uitstulping uit vet en buikweefsel bestaat.

Naast de uitstulping, kunnen ook pijnklachten een symptoom zijn bij een navelbreuk. Meestal ontstaan de pijnklachten in de vorm van een branderig en zeurderig gevoel rond de navel. Een ergere mate van pijn ontstaat meestal alleen wanneer er beklemming optreedt van het stukje darm dat naar buiten drukt. In dat geval wordt geadviseerd naar de huisarts te gaan.

 

De symptomen van een buikbreuk

• uitstulping
• pijnklachten
• branderig gevoel
• beklemming van de darm mogelijk
• misselijkheid (overgeven)

 

Oorzaken van buikbreuken zoals een navelbreuk

Een navelbreuk (hernia umbilicalis) ontstaat door een zwakkere plek in de buikwand of een opening in de buikwand rond de navel. Een breuk kan juist rond de navel ontstaat doordat dit een zwakke plek in de buikwand is. Voor de geboorte groeit de navelstreng namelijk door spieren en weefsel. Deze opening in de buikwand groeit na de geboorte meestal weer normaal dicht, maar blijft een zwakkere plek.

navelbreuk-behandeling-info-buik

 

De oorzaken van een dergelijke navelhernia kunnen variëren. Zo kan een navelhernia aangeboren zijn of met de tijd zijn ontstaan. Een aangeboren breuk treedt op bij baby’s en ontstaat doordat de navelring niet voldoende is dicht gegroeid. Een navelbreuk bij volwassenen heeft andere oorzaken. Bij volwassenen, zowel mannen als vrouwen, ontstaat een navelbreuk vaak door één van de volgende oorzaken:

• verhoogde druk in de buikholte
• (plaatselijk) verzwakte buikwand
• opgerekte buikwand door overgewicht
• extra druk door zwaar hoesten, persen, tillen of zwaar fysiek werk
• zwangerschap

Een zwakke plek in de buikwand in combinatie met een verhoogde druk zijn samen vaak de oorzaak. Door een verhoogde druk in de buikholte te voorkomen, hoeft een zwakke plek in de buikwand geen probleem te zijn. Voorkom bijvoorbeeld overgewicht, veelvuldig zwaar tillen en veel hoesten. Sporten is meestal geen oorzaak. Behalve sporten waarbij extra druk ontstaat zoals fitness, kogelstoten en rugby. Sporten zoals fietsen, wandelen en hardlopen zijn meestal geen oorzaak.

Ontstaat de breuk op een andere plek op de buik, dan wordt gesproken over een buikbreuk. Ontstaat de breuk bij een litteken, dan wordt gesproken over een littekenbreuk. Ook deze twee soorten buikwandbreuken ontstaan door een zwakke plek in de buikwand.

 

Behandeling van een buikwandbreuk zoals een navelbreuk

Hoe is een navelbreuk te behandelen en kan het herstel worden bevorderd? Een buikbreuk kunt u gedeeltelijk zelf behandelen. Indien er geen sprake is van een ernstige breuk, kunnen klachten worden behandeld met pijnstillers en een navelbreukband. Deze band bestaat uit een buikband met een pelotte (drukkussentje). Tijdens het dragen zal dankzij de navelbreukband, de uitstulping worden terug gedrukt in de buikholte. Dankzij het terug duwen van de uitstulping wordt een terug geduwd.

Ook wanneer u geen uitstulping heeft, is een navelbreukband fijn omdat het pijnklachten tegen gaat. Dankzij de steun en het terug duwen kan de band ook preventief werken. De steunband kan echter ook zonder de pelotte (drukkussentje) gebruikt worden. Dan is het met name fijn tegen pijn en werkt het preventief tijdens inspanning.

 

navelbreuk-bandage-symptomen-behandeling

 

Bij veel artsen is het bestaan van een navelbreukband niet bekend. Dit is jammer omdat veel mensen toch baat hebben bij de fijne steun. Bijvoorbeeld tijdens de periode tot de operatie. Of juist ter voorkoming van een operatie omdat men door bijvoorbeeld een hogere leeftijd geen operatie meer wil ondergaan.

De pijn zal worden verminderd dankzij de ondersteuning van de band. Hierdoor wordt voorkomen dat dagelijkse bezigheden moeilijk worden. Een navelbreukband kan zowel door mannen als vrouwen worden gedragen en is een veel toegepast hulpmiddel bij een navelhernia. Het kan ook worden gebruikt voor een buikbreuk of littekenbreuk.

Pijnstillers, rust en een breukband worden meestal gebruikt ter overbrugging tot een operatie. Of wanneer u geen operatie wilt. Bijvoorbeeld veel ouderen kiezen niet meer voor een operatie.

 

Hoe verloopt een navelbreuk operatie?

Bij een ernstige breuk kan besloten worden om een operatie te gaan uitvoeren. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen een spoedoperatie en een “standaard” operatie. U kunt hier lezen over hoe de twee soorten operaties verlopen.

Standaard navelbreukoperatie

Wanneer de pijnklachten blijven aanhouden of er geregeld een uitstulping ontstaat, kan worden gekozen voor een operatie. Veel (oudere) mensen willen dit echter zo lang mogelijk uitstellen en kiezen zodoende voor een navelbreukband.
Indien er wel wordt gekozen voor een operatie zal de arts met u bespreken welke manier van opereren voor u geschikt is. De breuk zal worden dicht gemaakt met uw eigen buikweefsel of een kunststof matje. Verder kan er worden gekozen voor een open buikoperatie of een kijkoperatie.

Spoedoperatie bij een ingeklemde darm

Bij sommige navelbreuken zal een stukje darm door de breuk naar buiten komen. Hierdoor kan de darm bekneld raken en de doorbloeding worden verminderd. Dit gebeurd bij circa 1 op de 1500 navelhernia’s. In dit geval zal een spoedoperatie nodig zijn binnen zes uur. De snelle behandeling is nodig omdat de inklemming zorgt voor een slechte doorbloeding van de darm, bepaalde darmgedeelten kunnen daardoor afsterven.

 

Wat zijn de risico’s van een navelbreuk operatie?

Zoals bij elke operatie, is er ook bij een operatie aan een buikbreuk kans op complicaties. Echter gaat het bij deze ingreep puur om algemene complicaties die bij elke buikoperatie kunnen voorkomen. Hierbij kunt u denken aan: trombose, nabloeding, longontsteking en wondinfectie. Verder blijft de kans bestaan dat er opnieuw een breuk ontstaat op de plaats van de operatie. Samenvattend; een buikbreuk operatie staat niet bekend als risicovol maar er zal een (kleine) kans zijn op complicaties.

 

Wanneer naar de huisarts met een navelbreuk?

Niet iedereen weet wat ze kunnen doen bij een navelbreuk. In principe is met een navel hernia een bezoek aan de huisarts in de meeste gevallen te adviseren. Een bezoek is zeker nodig wanneer er veel pijn ontstaat. In dat geval kan er namelijk sprake zijn van beklemming van de darmen. Dit belemmerd de doorstroming en kan gevaarlijk zijn. In dat geval kan een operatie noodzakelijk zijn. Een dergelijke beklemming is te vergelijken met een tuinslang die dubbel geknepen wordt.

Ben je bij de huisarts geweest en wordt later de breuk groter? Ook dan kan het verstandig zijn om weer naar de huisarts gaan. Niets doen, kan zorgen dat de breuk namelijk nog groter wordt. De huisarts kan vervolgens inschatten of de breuk nu wel of niet geopereerd moet worden. Wanneer de breuk groter wordt, wordt een operatie soms eerder uitgevoerd.

Ook na een navelbreuk operatie kunnen er klachten ontstaan. Indien de volgende klachten ontstaan is contact met uw arts verstandig:

• koorts
• extreme zwellingen
• blauwe plekken
• bloedingen
• toenemende pijn in de buik
• misselijkheid of overgeven

 

wat-is-buikbreuk-navel-info

 

Zit een navelbreuk altijd bij de navel?

In principe zit een navelbreuk altijd rond de navel. Een breuk in de buikwand is op andere plekken wel mogelijk. In dat geval wordt er gesproken over een buikwandbreuk, littekenbreuk of een liesbreuk. Dit zijn dezelfde typen breuken alleen op andere plekken op de buik. Dit is ook te zien in de onderstaande afbeelding. Hier zit de breuk niet bij de navel maar lager op de buik.

 

Navelbreuk tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is de kans op een breuk extra groot. Dit komt doordat er extra druk op de buikwand komt door de baby.
Is er voor de zwangerschap al sprake van een breuk, dan wordt geadviseerd om contact op te nemen met uw huisarts. Een reeds bestaande breuk kan namelijk vervelende klachten veroorzaken tijdens de zwangerschap. In sommige gevallen zal de breuk verholpen moeten worden, voor het zwanger raken. Ontstaat de breuk tijdens de zwangerschap? Dan wordt meestal ter overbrugging extra rust en een navelbreukband geadviseerd. Een operatie tijdens de zwangerschap wordt namelijk niet zo vaak uitgevoerd.

 

Hoe wordt de diagnose van een buikbreuk gesteld?

Dit type aandoening is relatief eenvoudig te herkennen. Dat komt doordat het zich aan de rand van het lichaam bevind. Hierdoor kan de breuk vaak wel gevoeld worden door een arts. Daarnaast is de breuk vaak ook zichtbaar. Vaak zal de arts vragen naar de symptomen waar de patiënt last van heeft. Ook zal vaak gevraagd worden naar de medische voorgeschiedenis en manier van leven. Dergelijke vragen kunnen gaan over een eventuele zwangerschap in het verleden, roken, hoesten en zwaar tillen.

Bij twijfel kan er in het ziekenhuis nog een echo worden gemaakt van de buikwand. Zo kan met extra zekerheid worden bepaald of er sprake is van een navelbreuk.

 

Welke soorten navelbreuken zijn er?

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten navelbreuken. De aangeboren versie en de verworven versie. Het verschil wordt bepaald door de manier van ontstaan. De twee soorten zijn:

Aangeboren navelbreuk

De aangeboren variant is al na geboorte aanwezig. Hoe dergelijke breuken ontstaan is nog steeds niet helemaal duidelijk. De breuk is zichtbaar rond de navelstreng. Een aangeboren buikbreuk leid niet vaak tot problemen. Vaak geneest de buikbreuk tijdens de eerste drie levensjaren.

Verworven navelbreuk

De verworven breuk kan ontstaan vanaf het 12e levensjaar. Een dergelijke breuk ontstaat door een verhoogde druk in de buikholte of een verzwakte buikwand. Dit soort breuk kan wel voor problemen zorgen. Zo kunnen er pijnklachten en een uitstulping ontstaan. Soms kan een stukje darm bekneld raken.

 

Kan een buikwandbreuk ontstaan door sporten?

Er zijn sporten waarbij de druk in de buikholte verhoogd zal worden. Het gaat hierbij om sporten waarbij veel kracht gezet moet worden. Een verhoogde druk in de buikholte is één van de oorzaken van een buikbreuk. Indirect kan sporten dus de oorzaak zijn van een breuk. U kunt hierbij denken aan sporten zoals krachttraining, judo of rugby.

 

Kan ik sporten met een navelbreuk?

Wanneer u last heeft van een breuk, dient druk op de breuk zoveel mogelijk te worden voorkomen. Bijvoorbeeld in de vorm van hoesten, niezen en zwaar tillen. Een sport zoals krachttraining wordt daarom afgeraden. Sporten zoals zwemmen, wandelen en hardlopen zijn vaak nog wel mogelijk. Worden de klachten erger? Dan is het verstandig om te stoppen. Een navelbreukbandage kan het sporten wat gemakkelijker maken doordat klachten kunnen afnemen. Na een operatie kan ongeveer drie weken niet gesport worden.

 

Is een navelbreuk gevaarlijk?

Meestal is een breuk rond de navel niet gevaarlijk. In de meeste gevallen bestaan de klachten alleen uit pijn, misselijkheid en een branderig gevoel rond de breuk. Soms kan er ook een uitstulping ontstaan. De uitstulping ontstaat door vetweefsel dat door druk vanuit de buikholte door de breuk wordt gedrukt. In de meeste gevallen kan de uitstulping weer naar binnen worden gedrukt of zal het zelf naar binnen zakken wanneer u gaat liggen.

Het kan echter ook gebeuren dat een stukje darm door de breuk wordt gedrukt. De darm kan daardoor bekneld raken waardoor de doorstroming wordt belemmerd. Wanneer de uitstulping (darm) niet terug gedrukt kan worden, kan dit wel gevaarlijk zijn. In dat geval zal direct een bezoek gebracht moeten worden aan een arts.

 

Hoe kan een buikbreuk worden voorkomen?

Bepaalde factoren vergroten de kans op een buikbreuk. Daarom wordt geadviseerd om druk op de buikwand zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door middel van de volgende manieren:

• voorkom langdurig zwaar hoesten (stop bijvoorbeeld met roken)
• voorkom persen (bijvoorbeeld door obstipatie)
• voorkom veelvuldig zwaar tillen
• voorkom overgewicht

 

Navelbreuken bij baby’s en kinderen

Bij maar liefst 20 % van de baby’s ontstaat een navelbreuk. Dit wordt veroorzaakt doordat de opening voor de navelstreng niet goed sluit na de geboorte. De navelstreng loopt bij de navel door spierlagen in de buikwand. Na de geboorte zal deze opening vaak weer zelf dichtgroeien. Wanneer dit niet gebeurd wordt er gesproken over een navelbreuk.

Een navelbreuk zal bij baby’s vaak geen klachten veroorzaken. Het breuk zal meestal tijdens de eerste drie levensjaren weer dicht groeien. Is de breuk niet hersteld tijdens de eerste drie jaren? Dan zal een medische ingreep nodig zijn. In circa 90 % van de breuken, zal het herstel vanzelf verlopen.

navelbreuk-buik-hernia-informatie-breukband

Wanneer meteen naar de huisarts?

De breuk zorgt bij baby’s meestal voor weinig klachten. Wel kan er een uitstulping zichtbaar worden. Bijvoorbeeld wanneer de baby huilt of perst. In bepaalde gevallen zorgt de breuk wel voor klachten. Soms kan daarbij een medische ingreep op korte termijn nodig zijn. Heeft uw baby één van de volgende klachten? Ga dan naar uw huisarts.

• pijn
• overgeven
• wanneer de verdikking zacht, gezwollen of verkleurd is

 

Hoe groot is een buikbreuk?

De grootte van de opening kan nogal verschillen per persoon. Net als de hoeveelheid klachten die zullen optreden. Soms wordt een breuk zelfs niet opgemerkt omdat er geen klachten ontstaan. Een breuk varieert qua grootte van enkele millimeters tot meerdere centimeters. Het is echter niet zo dat er meer klachten optreden wanneer de buikbreuk groter is. Een breuk van enkele millimeters kan meer klachten opleveren dan een breuk van meerdere centimeters.

 

Een navelbreuk in het kort:

• Opening in de buikwand met óf zonder uitstulping
• Verergering kan door extra druk (persen, hoesten, tillen, overgewicht)
• Niet gevaarlijk tenzij de darm uitpuilt en bekneld raakt
• Te behandelen met een navelbreukband of soms een operatie. Zal nooit vanzelf herstellen

Indien een operatie nog niet aan de orde is, dan kan de veelgebruikte navelbreukband een oplossing zijn. Ontwikkeld voor buikbreuken zoals een littekenbreuk of navelbreuk. U vindt de band door te klikken op de onderstaande foto.

 

 

De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.